Διαφωνούν Παρίσι-Λονδίνο

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφερε με σημερινές δηλώσεις του στο Λονδίνο στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ότι οι διαβουλεύσεις στο επίπεδο της ΕΕ για τα αμοιβαία "κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου" στόχο έχουν να εξευρεθεί μία συμφωνημένη και συμβιβαστική λύση για το ζήτημα, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια, χωρίς όμως να θιγεί το βρετανικό χρηματιστήριο.

Διαβουλευθήκαμε κι εμείς ( ο κ. Μπράουν κι εγώ) για το ίδιο ζήτημα, ενώ η ΕΕ αναζητεί ένα μεταρρυθμισμένο κανονιστικό πλαίσιο, κάτι όμως που ανησυχεί σφόδρα τις κυβερνήσεις κρατών, όπου τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια δραστηριοποιούνται --Βρετανία κι ΗΠΑ κατ'εξοχήν--, ανέφερε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος Σαρκοζί επισήμανε, ταυτοχρόνως, ότι τα κεφάλαια αυτά "ευθύνονται ευθέως" για τη διεθνή οικονομική κρίση κι ασφαλώς "πρέπει να γίνει εκ νέου η ρύθμιση αυτού του ζητήματος", τονίζοντας "αν δεν υπεραμυνόταν των συμφερόντων του βρετανικού χρηματιστηρίου, θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε τον κ. Μπράουν, τί κάνεις για το θέμα αυτό;" (...)"ενώ εγώ προσωπικά υπεραμύνομαι των συμφερόντων της γαλλικής οικονομίας στο σύνολό της".

"Θα καταλήξουμε, Γάλλοι και Βρετανοί, στη συμφωνημένη συμβιβαστική λύση, απαρχή ενός νέου διεθνούς κανονισμού για το ζήτημα αυτό, αποκτώντας διαφάνεια στο πεδίο αυτό, αποφεύγοντας συστημικούς κινδύνους δημιουργίας κρίσεων, χωρίς να θίγεται το βρετανικό χρηματιστήριο, το Σίτι, που είναι ένα <ατού> για την ΕΕ" υπογράμμισε εξάλλου ο πρόεδρος Σαρκοζί. "Οι συνεργάτες μας θα βρούν τη λύση, τελικά", πρόσθεσε.

Την Τρίτη στις Βρυξέλλες, του ιδίου ζητήματος θα επιληφθεί το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

"Δεινά της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κι άλλα δεινά, γενικώς, <συνδέθηκαν> με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ βέβαιο είναι ότι αυτά αναστάτωσαν πολύ και τις αγορές", αναφέρεται σ ένα προπαρασκευαστικό έγγραφο γιαυτήν την υπουργική συνεδρίαση.

Φημολογείται στο μεταξύ ότι, τα κεφάλαια αυτά θα διευκολυνθούν στο εξής, με μία Οδηγία, να καταγράφονται στα μητρώα μιάς χώρας μέλους της ΕΕ, αλλά χωρίς άλλη άδεια να δραστηριοποιούνται σ οποιαδήποτε άλλη, κάτι που θα τα καταστήσει λιγότερο "επιθετικά".

Ενα κεφάλαιο στα μητρώα Ιταλίας, θα μπορεί να κάνει συναλλαγές χωρίς επιπλέον άδεια στη Γερμανία, για παράδειγμα. Αλλά το Λονδίνο, αν και δεν ανήκει στην ευρωζώνη, θέλει να παραμείνει δικαιούχο εγκατάστασης στο Σίτι τέτοιων κεφαλαίων, ειδικά, ευρωπαϊκών και πάμπολλων αμερικανικών, ακόμα και κεφαλαίων υπεράκτιων εταιρειών (Καϊμάν κ.λπ.)...κάτι για το οποίο, το Παρίσι ειδικά διαφωνεί ευθέως.

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;