Γιαγιάδες που παίζουν το Internet στα δάχτυλα!

Πριν από μισό χρόνο η Λασκαρίνα Ζάκου από τη Θεσσαλονίκη δεν είχε ιδέα για το πώς μπορεί να ανοίξει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Σήμερα μπορεί να «σερφάρει» με άνεση στο Ιντερνετ, όπου μπορεί να διαβάζει τις εφημερίδες, να βρίσκει συνταγές μαγειρικής και να ψάχνει για θεατρικές παραστάσεις. Μάλιστα, οι συμφοιτητές της την έχουν ως πρότυπο και δηλώνουν κατάπληκτοι γιατί όπως λένε, «παίζει το κομπιούτερ στα δάχτυλα». Η κ. Ζάκου, καθώς και ακόμα περίπου 100 ηλικιωμένοι πρόκειται να παραλάβουν την ερχόμενη Παρασκευή τα πτυχία τους στην «Επικοινωνία και εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες», μετά τα μαθήματα που παρακολούθησαν στον δήμο Εχεδώρου, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου για την Τρίτη Ηλικία. Ο θεσμός, που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, αγκαλιάστηκε από άνδρες και γυναίκες ηλικιών άνω των 60 ετών, που είτε μόνοι τους είτε με τους συντρόφους τους αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα και να ξεπεράσουν τις όποιες φοβίες είχαν για τις νέες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την κυρία Ζάκου: «Τα μαθήματα ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Τώρα ψάχνω και βρίσκω εισιτήρια για να ταξιδέψω, διαβάζω συνταγές, τις εκτυπώνω και τις αρχειοθετώ, στέλνω μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο στα εγγόνια μου και τους δείχνω στον υπολογιστή ορισμένα πράγματα που εκείνα δεν γνωρίζουν, όπως για παράδειγμα τον τρόπο να βάζουν τα διαλυτικά πάνω από το γιώτα».

Κάποιοι συμμαθητές της δηλώσαν επίσης ενθουσιασμένοι και, όπως τονίζουν, μπορούν χρησιμοποιώντας το κομπιούτερ να αναζητήσουν πληροφορίες για ιατρικά θέματα, ακόμα και να κανονίσουν ταξίδια που θέλουν να κάνουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξάλλου, το πεδίο των γνώσεων που αποκόμισαν οι ηλικιωμένοι ήταν πολύ ευρύτερο, καθώς έμαθαν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού τους, να παίρνουν τη σύνταξή τους από τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, να κλείνουν τηλεφωνικά ραντεβού στα νοσοκομεία και να χρησιμοποιούν συστήματα πλοήγησης όπως το GPS. Οι ηλικιωμένοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και εξοικειώθηκαν απόλυτα με την τεχνολογία και τις δυνατότητες που αυτή μας δίνει.

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;