Κύπρος: Δηλώσεις Ντάουνερ

Δεν ισχύουν τα περί επιδιαιτησίας ή χρονοδιαγραμμάτων, δήλωσε ο ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Χριστόφια για τον προγραμματισμό της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων τις επόμενες βδομάδες.
«Τα Ηνωμένα Έθνη υποβοηθούν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και δεν σκοπεύουν να είναι επιδιαιτητές, είπε ο κ. Ντάουνερ , όπως κλήθηκαν και δεν σκοπεύουμε να είμαστε επιδιαιτητές σε αυτή τη διαδικασία. Το είπαμε πολλές φορές», είπε.
Επίσης ανέφερε ότι η νέα συνάντηση των κυρίων Χριστόφια και Έρογλου με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία τοποθετείται μεταξύ 25- 26 Ιανουαρίου στη Γενεύη, σκοπό έχει να διατηρήσει τη δυναμική στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
«Δεν πρόκειται απλώς για να πούμε "ότι όλα θα πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι τον Ιανουάριο ή θα πάρουμε τα πράγματα μας και να φύγουμε". Κανείς δεν το λέει αυτό. Αυτό που λέμε είναι ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρεί μπροστά και να προχωρεί σχετικά γρήγορα. Δεν θέλουμε να παραμείνουμε σε συνομιλίες για χάρη των συνομιλιών», κατέληξε ο κ. Ντάουνερ.

Ο Πάγκαλος ξαναχτυπά! "Ευτυχία το Μνημόνιο" - Μη παραγωγικοί ιερείς και ένστολοι

-Η μπάλα πήρε και τους δημοσιογράφους
- Μικρή αναδίπλωση για τους ένστολους
- Είπε επίσης: "Η φράση όλοι μαζί τα φάγαμε μπορεί να αφορούσε και φαγητό
'Η προσπαθεί να μας τρελάνει, ή να μας μπερδέψει. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε κάθε δημόσια εμφάνισή του βάζει στο στόχαστρο και άλλη μια κοινωνική ομάδα.
http://www.newsit.gr/files/Image/24-11-10/resized/croped/1529336_190_138_160_90.jpgΚατ'αρχήν, κι ενω η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να χωνέψει τα ήδη σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται και εκείνα που πρόκειται να εφαρμοστούν, είπε το αμίμητο οτι το Μνημόνιο είναι "ευτυχία για τον τόπο"¨.
"Όχι για την κακή του πλευρά, αλλά γιατί μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κάνουμε ριζική αναδιάρθρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας στην εκδήλωση για την απονομή των ετήσιων βραβείων επιχειρηματικότητας «Κούρος 2010» τα έβαλε και με μερίδα δημοσιογράφων και μέσων, και σε διάφορα blogs, για τη διάσταση που έδωσαν στη δήλωση του ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι παραγωγικές δραστηριότητες.
Όπως εξήγησε, έκανε τη σχετική δήλωση μιλώντας για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία, όπως είχε πει, πρέπει να προωθηθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες. Και τότε είχε πει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι παραγωγικές δραστηριότητες.
Υποστήριξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, οι ιερείς, δεν είναι παραγωγικές δραστηριότητες με την στενή οικονομική θεωρία.
"Ένα τάνκ δεν παράγει άλλο άρμα, ο μάχιμος μπορεί να είναι ήρωας αλλά δεν παράγει υπηρεσίες με τη στενή οικονομική έννοια", ανέφερε χαρακτηριστικά. Αντίθετα η επισκευή ενός αεροσκάφους είναι παραγωγική δραστηριότητα" δήλωσε και πρόσθεσε: "Ένώ εγώ μιλούσα σε θεωρητικό επίπεδο κάποιοι έδωσαν επίπεδο κουτσομπολιού.
Ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρέμβει στο θέμα της μισθολογικής εξίσωσης των μηχανικών της ΠΑ με τους μάχιμους. "Πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να μην διαιρούνται σε κατηγορίες άνθρωποι με τα ίδια ιδανικά", ανέφερε χαρακτηριστικά
Ξανακούστηκε επίσης από τα χείλη του η δήλωση "όλοι μαζί τα φάγαμε" λέγοντας χαρακτηριστικά: : είτε μπορούσε να αφορούσε πραγματικό φαΐ, είτε να αφορούσε το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας του κράτους που πρέπει να ανατραπεί, λόγω της κρίσης που ζούμε. "Το δημόσιο δεν ανήκει στους δημόσιους υπάλληλους, ανήκει στον ελληνικό λαό", πρόσθεσε.
"Έχουμε μεγάλες κρατικές δαπάνες και λιγότερα έσοδα. Έχουμε λιγότερα έσοδα διότι δεν πληρώνουν φόρους όσοι πρέπει να τους πληρώνουν. Πληρώνουν μόνο τα κατώτατα εισοδήματα και οι μισθωτοί. Οι δαπάνες του κράτους αφορούν κατά 65% σε μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, κατά 20% σε τόκους χρεολυσίων και κατά 15% σε λειτουργικές δαπάνες. Έχουμε πολύ μεγάλο κράτος, πολλούς δημόσιους υπαλλήλους, πολλούς φοροφυγάδες. Το κράτος στηριζόταν στο ρουσφέτι".
Και συνέχισε: "Ασφαλώς δεν έχουμε όλοι ίση ευθύνη. Άλλη είναι η ευθύνη του μικρού φοροφυγά που δεν κόβει απόδειξη, άλλη του μεγάλου φοροφυγά. Άλλη η ευθύνη του πολίτη που διαπραγματεύεται την ψήφο του για μία θέση στο δημόσιο και άλλη η ευθύνη του πολιτικού που την εκμεταλλεύεται. Άλλη η ευθύνη της ιερόδουλου και άλλη η ευθύνη του μαστροπού Η κρίση που ζούμε πρέπει να οδηγήσει σε ανατροπή του υφιστάμενου συστήματος".
newsit

Στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνει η Βόρεια Κορέα στα σύνορα με τη Νότια - Πίνακας Ε.Δ.

Mεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρει η Βόρεια Κορέα στα σύνορα με τη Νότια ως συνέχεια της ανταλλαγής πυρών πυροβολικού χθες όταν το πυροβολικό της Βόρειας Κορέας βομβάρδισε νοτιοκορεάτικο νησί στα δυτικά σύνορα των δύο κρατών, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις της Νοτίου Κορέας να ανταποδώσουν τα πυρά και να θέσουν σε συναγερμό την Αεροπορία.

Από το βομβαρδισμό σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 20 εκ των οποίων οι τρεις είναι πολίτες. Ωστόσο η Πιονγιάνγκ κατηγορεί, από την πλευρά της, τη Σεούλ ότι άνοιξε πρώτη πυρ κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αναγκάζοντάς την να απαντήσει. Η Βόρεια Κορέα είχε ζητήσει να μην διεξαχθεί η άσκηση προειδοποιώντας με αντίποινα.

"Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, η Νότια Κορέα εκτόξευσε δεκάδες βλήματα από τη 1 π.μ. και αναλάβαμε αμέσως ισχυρή στρατιωτική δράση", αναφέρεται σε σύντομη ανακοίνωση του βορειοκορεάτικου πρακτορείου ειδήσεων KCNA, στην οποία δεν διευκρινίζεται εάν υπάρχουν απώλειες στη βορειοκορεατική πλευρά.

Απαντώντας, η Σεούλ γνωστοποίησε, αρχικά, ότι πραγματοποιούσε "συνήθεις" στρατιωτικές ασκήσεις και οι δοκιμαστικές βολές του πυροβολικού της στόχευαν προς δυσμάς και όχι προς τα βόρεια σύνορα. Με δηλώσεις του όμως, αργότερα, ο υφυπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας παραδέχθηκε ότι μονάδες πυροβολικού εκτόξευσαν δοκιμαστικά πυρά ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της χώρας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, Λι Μιουνγκ-μπακ, ο οποίος έχει ακολουθήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Πιονγκ Γιανγκ απ' όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια, δήλωσε ότι η απάντηση πρέπει να είναι αυστηρή.

Η Ν. Κορέα προειδοποίησε το Βορρά ότι θα δεχθεί αντίποινα αν προχωρήσει σε νέες βιαιοπραγίες. "Ο στρατός μας θα απαντήσει σθεναρά σε κάθε νέα πρόκληση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νοτιοκορεατική προεδρία.

Ο Νοτιοκορεάτης στρατηγός Λι Χονγκ-Κι, δήλωσε πως ο στρατός "θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την επιδείνωση της κατάστασης και για να εμποδίσει κάθε νέα πρόκληση του Βορρά".

Πρόκειται για το σοβαρότερο "θερμό" επεισόδιο από την εποχή του τερματισμού του πολέμου της Κορέας το 1953.

Η επίθεση έγινε στο νησί Yeonpyeong, μόλις 120 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Σεούλ και, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, τουλάχιστον 200 οβίδες έχουν πλήξει το νησί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι περισσότερες από τις οβίδες έπεσαν σε στρατιωτική βάση, ενώ ανεξέλεγκτες μαίνονται  οι  φωτιές που ξέσπασαν στο  νησί  έπειτα από τους βομβαρδισμούς.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού επεισοδίου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, περίπου 60 με 70 σπίτια επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς, ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι ένα δημόσιο κτίριο επλήγη από τα βορειοκορεάτικα πυρά.

Επίσης όπως έγινε γνωστό η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί, ενώ  ο στρατός εφαρμόζει το σχέδιο εκκένωσης του νησιού.

Οι δύο Κορέες, τεχνικά, βρίσκονται ακόμη σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς η σύγκρουσή τους έληξε μόνο με μιαν εκεχειρία, ενώ η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα στις αρχές του χρόνου, όταν η Βόρεια Κορέα βύθισε με τορπιλισμό μια νοτιοκορεατική κορβέτα, σκοτώνοντας 46 ναύτες.

"Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την εχθρική δράση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος και τονίζεται ότι "οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες για την άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας και για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.".

Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Νότια Κορέα παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει ενεργή εμπλοκή τους.

Σημειώνεται ότι στη Νότια Κορέα εδρεύουν 28 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χόνγκ Λέι, κάλεσε τις δύο πλευρές να "συνεισφέρουν" περισσότερα  στην ειρήνη και τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η ανάγκη και τα δύο μέρη να επιστρέψουν στις εξαμερής διαπραγματεύσεις που στόχο έχουν τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

Η Κίνα συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι ο σημερινός βομβαρδισμός ενός νοτιοκορεάτικου νησιού από τη Βόρεια Κορέα ήταν ένα δυσάρεστο επεισόδιο και ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ.

"Και οι δύο συμφωνούμε ότι τέτοιου είδους συρράξεις είναι κάτι που δεν είναι επιθυμητό και εξέφρασα την επιθυμία μου όλες οι πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και πιστεύω ότι συμφωνούμε και σε αυτό", δήλωσε ο Μπόσγουορθ στους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες που είχε με αξιωματούχους του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τη Βόρεια Κορέα.

Πάντως η Κίνα εξέφρασε απλώς την "ανησυχία" της και απέφυγε να καταδικάσει την επίθεση της Βόρειας Κορέας.

Και η Ρωσία χαρακτήρισε την επίθεση ως "απαράδεκτη" ενέργεια και  προειδοποίησε σήμερα κατά της κλιμάκωσης της κατάστασης στην Κορεατική χερσόνησο.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αυξανόμενη ένταση στην περιοχή ενέχει τεράστιους κινδύνους.

"Είναι σημαντικό, αυτό να μην οδηγήσει στην κλιμάκωση της κατάστασης", υπογράμμισε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ και κάλεσαν για διπλωματική επίλυση της κρίσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, ζήτησε σήμερα από τους υπουργούς του να συγκεντρώσουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σημερινό συμβάν και  να προετοιμαστούν για "κάθε ενδεχόμενο".

"Ζήτησα από τους υπουργούς να κάνουν όλες τις προετοιμασίες που θα μας επιτρέψουν να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδεχόμενο", τόνισε ο Καν μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στην πρωθυπουργική κατοικία

Σημειώνεται ότι η  επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόργουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας σε δήλωσή του επισημαίνει πως η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο και την επιθετική συμπεριφορά της Βορείου Κορέας, που προκάλεσε την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Νότια Κορέα.

"Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή που υπονομεύει την ειρήνη και σταθερότητα της περιοχή», τονίζει ο κ. Δελαβέκουρας, ο οποίος και καλωσορίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Νοτίου Κορέας - για αποκλιμάκωση της κρίσης και καλεί τη Βορειοκορεατική κυβέρνηση να ανταποκριθεί ανάλογα".

Δείτε εδώ το συγκεντρωτικό πίνακας του στρατιωτικού υλικού των ενόπλων δυνάμεων της Βορείου Κορέας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;