Παιδιά το 44% των θυμάτων στην Αϊτή

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέφεραν την Τετάρτη ότι φοβούνται πως σχεδόν οι μισοί τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή είναι παιδιά, και κάλεσαν τις οργανώσεις περίθαλψης και βοήθειας να λάβουν υπόψη το γεγονός αυτό στις ενέργειές τους.

Η στατιστική μελέτη ειδικών του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Λος Άντζελες και του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας έδειξε ότι στους τραυματίες από το σεισμό πιθανώς "περιλαμβάνεται ένας εξαιρετικά υψηλός αριθμός παιδιών, πάνω από 110.000, ίσως ο μισός του συνόλου".

Οι Τζέφρι Άπερμαν και Ρόμπερτ Νίσις έχουν αναπτύξει λογισμικό που βοηθά υπηρεσίες περίθαλψης να σχεδιάζουν την αντίδρασή τους σε περιπτώσεις καταστροφών και δυστυχημάτων όπου εμπλέκονται παιδιά.

"Το 35% του πληθυσμού [στην Αϊτή] είναι κάτω των 15, και αυτό σημαίνει ότι ο κατ' εκτίμηση συνολικός αριθμός των τραυματιών [250.000] εμπεριέχει πολλά περισσότερα παιδιά από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή", ανέφεραν οι ερευνητές.

Τόνισαν ότι τα τραυματισμένα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες--λεπτότερες βελόνες, σωστές δόσεις φαρμάκων κατάλληλων για ανήλικους, και παιδιατρική φροντίδα.

Το πρόγραμμα των δύο ερευνητών προέβλεψε με βάση τη σύνθεση του πληθυσμού της Αϊτής ότι περίπου το 44% των τραυματιών, ή περίπου 110.000, θα είναι κάτω των 18.

"Πράσινο φως" στα Σκόπια

Με συντριπτική πλειοψηφία η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε ν΄ αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής στις 25 Μαρτίου την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ.
Αντιθέτως η έκθεση προόδου της Τουρκίας που συζητήθηκε κι αυτή , ικανοποιεί τα ελληνικά και κυπριακά συμφέροντα και επιδιώξεις.

Ειδική αναφορά γίνεται στα εμπόδια που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως προς το νομικό καθεστώς του και την εκλογή Οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ επαναλαμβάνεται η ανάγκη επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης.

Τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη αποδέχθηκε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την έγκριση ψηφίσματος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;