Λ' Άκουϊλα: Ένας χρόνος απο τον φονικό σεισμό

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα Τρίτη από τον τραγικό σεισμό της Λ' Άκουϊλα των 6,3 Ρίχτερ, ο οποίος άφησε πίσω του 308 νεκρούς και 80.000 άστεγους και σε όλη την Ιταλία πραγματοποιούνται εκδηλώσεις μνήμης.
Οι καμπάνες της εκκλησίας Άνιμε Σάντε, χτύπησαν 308 φορές, στις τρεις και τριάντα δυο λεπτά, της περασμένης νύχτας όσα ακριβώς και τα θύματα.


ήταν οι νεκροί της ισχυρότατης σεισμικής δόνησης, πριν 365 ημέρες. Πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του καθεδρικού ναού, και με λαμπάδες και κεριά στα χέρια, χωρίς να φωνάξουν συνθήματα, έστειλαν το μήνυμα ότι επιθυμούν να μπορέσει να προχωρήσει, η ανοικοδόμηση, με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης, αποτελεί ακόμη "zona rossa", μη προσβάσιμη περιοχή και σε πολλά του σημεία, τα ερείπια δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί. Αιτία πολλών καταρρεύσεων, οι κακοτεχνίες, που έχουν πλέον διαπιστωθεί από τις έρευνες της δικαιοσύνης: τόσο στην φοιτητική εστία, ‘casa dello studente’, όσο και σε πολλές άλλες ιδιωτικές κατοικίες. Στις περιπτώσεις που αναμένουν οριστική εξιχνίαση και εκείνη της πολυκατοικίας κοντά στο δημοτικό πάρκο, που κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Εκεί που ζούσε ο έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς, ο οποίος βρέθηκε νεκρός κάτω από τα συντρίμμια, ενώ η αδελφή του τραυματίσθηκε σοβαρά.

Ο δήμαρχος της πόλης, Μάσιμο Τσιαλέντε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ευχαρίστησε την πολιτική προστασία, τους πυροσβέστες και τους πολυάριθμους εθελοντές, για τη βοήθεια που πρόσφεραν από την τραγική εκείνη νύχτα του σεισμού, μέχρι και σήμερα. Αλλά είναι σαφές, από το βλέμμα και τις δηλώσεις όλων των κατοίκων της Λ' ΆκουΪλα, ότι αυτό που ζητούν, είναι να μπορέσουν να επιστρέψουν, το γρηγορότερο δυνατό, στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας τους. Να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα "προσωρινά σπίτια των new towns", τους καινούριους οικισμούς που τους παρέδωσαν οι αρχές. Διαθέτουν όλες τις σύγχρονες, τυπικές ανέσεις, αλλά είναι μακριά από την ιστορική μνήμη της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, από το δίκτυο ανθρώπινων σχέσεων και επαφών. Ο μόνος τόπος συνάντησης των νέων, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, είναι ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο. Στην έδρα του δήμου, οι παρευρισκόμενοι κατά την επίσημη τελετή, χειροκρότησαν το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ενώ επεφύλαξαν μερικά σφυρίγματα σε εκείνο του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερουσκόνι. Ο "Καβαλιέρε", όμως, επιμένει ότι η Λ' Άκουϊλα, θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, "ένα πραγματικό θαύμα σε ότι αφορά τα έργα και την νέα οργάνωση της πόλης". Οι κάτοικοι της Λ' Άκουϊλα, με τον μετρημένο τρόπο τους, τον άκρως περήφανο χαρακτήρα τους , περιμένουν απτά αποτελέσματα. Συνεχίζουν να συλλέγουν, και τις ώρες αυτές, χιλιάδες υπογραφές, για να ζητήσουν, από το ιταλικό κοινοβούλιο και απ' το συμβούλιο της περιφέρειάς τους "ταχύτερους ρυθμούς και μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης

Ομαλή η επιστροφή στην πρωτεύουσα

Παράτο κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρήθηκε κατά διαστήματα χθες στις εθνικές οδούς, απ ότι φαίνεται οι Αθηναίοι δεν επέστρεψαν από τις διακοπές του ΠΑΣΧΑ, καθώς από το πρωί οι δρόμοι του κέντρου μοιάζουν έρημοι.

Το πρωί πάντως είχαμε και πάλι ουρές χιλιομέτρων στην Πατρών – Αθηνών, στο Ζευγολατιό, λόγω ανατροπής βυτιοφόρου. Εν τω μεταξύ, μείωση κατά 21,4% σε σχέση με πέρυσι, σημείωσαν τα θανατηφόρα τροχαία κατά τη φετινή έξοδο.

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;