ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ


Εκτός από τη σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο, η κυβέρνηση "επιστρατεύει" και τις ταμειακές μηχανές, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στη φορολογία, για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Έτσι, χιλιάδες ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και οδηγοί που τα μισθώνουν, θα κληθούν να πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο εισοδήματος απ' ό,τι καταβάλλουν σήμερα με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών αλλά και βιβλίου εσόδων - εξόδων.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί φορολογούνται με τεκμαρτό εισόδημα που είναι 16.000 ευρώ, πληρώνοντας φόρο 1.225 ευρώ, και αν έχουν τη μισή άδεια, 475 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, όσοι λειτουργούν ταξί σε πόλεις με λιγότερους από 200.000 κατοίκους ή δεν πληρώνουν φόρο ή πληρώνουν 225 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών, τα κέρδη των ταξιτζήδων στην Αθήνα φθάνουν τα 40.000 ευρώ και εάν φορολογηθούν με έσοδα - έξοδα, θα πληρώσουν φόρο 8.225 ευρώ, δηλαδή 7 φορές παραπάνω.

Σε ό,τι αφορά τους επαγγελματίες πωλητές και παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που έχουν πάγκους στις λαϊκές αγορές, σήμερα πληρώνουν φόρο, εφάπαξ, 426 έως 550 ευρώ. Εάν εργάζονται σε λαϊκές που βρίσκονται σε πόλεις κάτω από 200.000 κατοίκους, τότε ο ετήσιος φόρος εισοδήματος κυμαίνεται από 215 έως 276 ευρώ

Με την υποχρεωτική τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και έκδοση αποδείξεων, τα εισοδήματά τους θα προσδιορίζονται από την εφορία με βάση τις πωλήσεις που κάνουν και τα έξοδα που έχουν, κάτι που για τους περισσότερους θα σημάνει πολύ μεγαλύτερο φόρο

Κατ' αποκοπή ετήσιο φόρο ανάλογα με το πόσα επιπλωμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα έχουν και ανάλογα αν είναι πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας φορολογούνται όσοι εχουν τέτοιες επιχειρήσεις, κυρίως σε τουριστικές περιοχές

Ειδίκοτερα, ένας που ενοικιάζει δέκα επιπλωμένα δωμάτια α' κατηγορίας πληρώνει φόρο 770 ευρώ το χρόνο και αν είναι γ' κατηγορίας 590 ευρω. Αν τα 10 είναι απλά μονόχωρα διαμερίσματα πληρώνει από 770 έως 880 ευρώ το χρόνο, ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκουν. Με την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών και την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης, είναι βέβαιο ότι οι ιδιοκτήτες των δωματίων ή διαμερισμάτων θα κληθούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα στην εφορια.

Οι ιδιοκτήτες και οι οδηγοί φορτηγών φορολογούνται με βάση το ωφέλιμο φορτίο του φορτηγού δημοσίας χρήσεως, και πληρώνουν από 415 ευρώ έως 1765 ευρώ φόρο, ανάλογα με τους τόνους του ωφέλιμου φορτίου. Το ίδιο ισχύει και με τους ιδιοκτήτες λεωφορείων ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φοροτεχνικών, εάν φορολογηθούν με λογιστικό προσδιορισμό, δηλαδή έσοδα και δαπάνες, ο φόρος θα ξεπεράσει τις 4.000 ευρώ το χρόνο.

Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης αναμένονται και στα πρατήρια βενζίνης αλλά και τα περίπτερα στις πόλεις, καθώς θα τοποθετηθούν ταμειακές μηχανές και θα αλλάξουν πιθανότατα οι συντελεστές φορολόγησης.

ΜΕGA TV

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;