ΧΑΛΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΗ ΣΟΥΠΑ…

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαμοθράκης


Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα, λίγο πριν από τις 5 η ώρα τα ξημερώματα με επίκεντρο ανατολικά της Σαμοθράκης, σε απόσταση 55 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, στον Κόλπο Σάρου.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα, λίγο πριν από τις 5 η ώρα τα ξημερώματα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε ανατολικά της Σαμοθράκης, σε απόσταση 55 χλμ. νότια - νοτιοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, στον Κόλπο Σάρου.

Το επίκεντρο εντοπίστηκε πάνω σε κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, ενώ στις πέντε ώρες μετά τη δόνηση δεν καταγράφηκαν μετασεισμικές δονήσεις.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σαμοθράκη, σε άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, προκαλώντας ανησυχία, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθούν μέχρι στιγμής ζημίες.

Οπως διαβεβαιώνουν Ελληνες σεισμολόγοι, ο σεισμός στη Σαμοθράκη δεν έχει καμία σχέση με τη δόνηση των 5,4 Ρίχτερ στη Σερβία που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους [Βλέπε άρθρο] .

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, δεν υπήρξε κάποια ενόχληση στην ελληνική επικράτεια από το σεισμό στη Σερβία, ο οποίος -όπως ξεκαθάρισε- «δεν έχει καμία σχέση με εμάς».

Ο σεισμός στη Σερβία καταγράφηκε από το Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ και στη συνέχεια η πληροφορία- κατά τη συνήθη πρακτική- διατέθηκε στα διεθνή ινστιτούτα.

Μεμονωμένο γεγονός

«Προς το παρόν φαίνεται ότι, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός, χωρίς συνέχεια», εκτίμησε ο κ. Σκορδίλης.

Η περιοχή όπου βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού, παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και ο τελευταίος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 27 Μαρτίου 1975, με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ.

«Το χρονικό αυτό διάστημα στατιστικά είναι πολύ μικρό ώστε το συγκεκριμένο ρήγμα να "δώσει" και πάλι ισχυρό σεισμό», πρόσθεσε ο κ. Σκορδίλης και επανέλαβε ότι η σημερινή σεισμική δόνηση ήταν μεμονωμένη, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες ενδείξεις.

Συλλήψεις υπαλλήλων του ΥΠΕΚΑ για χρηματισμό

Στη σύλληψη δύο υπαλλήλων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για χρηματισμό προχώρησε η Αστυνομία.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για παθητική δωροδοκία.

Συγκεκριμένα, οι συλληφθέντες με την ιδιότητα των υπαλλήλων του συγκεκριμένου υπουργείου, ως αρμόδιοι του Τμήματος Θορύβου, απαίτησαν το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ από ιδιοκτήτρια καταστήματος εστιατορίου, που βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να μην καταλογίσουν παραβάσεις, που διαπίστωσαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

Είχε προηγηθεί την 28-10-2010 καταγγελία της ιδιοκτήτριας στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία, οι δύο υπάλληλοι είχαν επισκεφτεί την επιχείρησή της και της ανέφεραν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες στην Υπηρεσία τους για ηχορύπανση και ότι αν προχωρούσαν σε ελέγχους θα προέκυπταν και άλλες παραβάσεις, που θα είχαν σαν συνέπεια την επιβολή προστίμου και ενδεχομένως την ανάκληση αδείας λειτουργίας του καταστήματος.

Επιπλέον, τη Δευτέρα στο κατάστημά της οι δύο υπάλληλοι απαίτησαν από την επιχειρηματία το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, προκειμένου να μην καταλογίσουν τις παραβάσεις αυτές.

Σήμερα (2-11-2010) σε προκαθορισμένο σημείο συνάντησης, η επιχειρηματίας συνοδευόμενη από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων παρέδωσε στους δράστες το προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ, το οποίο κατά τη σύλληψή τους, βρέθηκε στην κατοχή τους και κατασχέθηκε.

Το υπουργείο από την πλευρά του ανακοίξνωσε πως στους δύο υπαλλήλους επιβάλλεται το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων τους.

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;

ΤΙ ΚΟΙΤΑΣ ΡΕ ΨΑΡΑΚΑ;